woensdag 20 mei 2015

Eelco Smit (Philips): ‘Onze plastic verpakkingen grotendeels gemaakt van gerecycled PET’

Elektronicagigant Philips is op verschillende manieren betrokken bij het recyclen van plastic. Als producent van plastic verpakkingen draagt het bedrijf bij aan de inzameling en recycling van verpakkingen. Daarnaast richt Philips zich op het sluiten van de recyclingketen en ondersteunt het verschillende projecten met als doel een Circulaire Economie te bereiken. Vijf vragen aan Eelco Smit, Director Sustainability bij Philips.

  • Op welke manier is Philips betrokken bij plastic recycling?

Als eerste zijn wij als producent van producten en verpakkingen actief betrokken bij de recycling via organisaties zoals Nedvang voor verpakkingen en Wecycle voor elektronische producten. Verder werken wij ook om meer gerecycled plastic in nieuwe producten en verpakking te gebruiken. Door zowel te werken aan het ontwerp van producten en verpakkingen als ook aan de recycling van deze producten proberen wij een bijdrage te leveren aan het sluiten van de kringloop.

  • Als producent van consumentenelektronica gebruikt Philips plastic verpakkingen. Hoe zorgen jullie ervoor dat dit zo milieuvriendelijk mogelijk gebeurt?

Om de milieu-impact van onze plastic verpakkingen te verbeteren proberen wij ook hier te werken aan een verbetering van recyclebaarheid en het zoveel mogelijk gebruiken van gerecycled plastic. De recyclebaarheid van onze plastic verpakkingen wordt verbeterd door het niet gebruiken van PVC en piepschuim die lastig te recyclen zijn. De meeste plastic verpakkingen die wij tegenwoordig gebruiken zijn gemaakt van gerecycled PET. Het moet wel worden gezegd dat plastic slechts een deel van onze verpakking is, het overgrote deel van onze verpakkingen wordt gemaakt van gerecycled karton. Voor alle verpakkingen kijken wij verder naar optimale bescherming van het product, minimalisatie van de verpakkingshoeveelheid en het niet gebruiken van gevaarlijke stoffen.

  • Van afval naar grondstof. Gebruikt Philips ook plastic verpakkingsafval om er weer nieuwe producten van te maken? Zo ja, kun je voorbeelden geven?

Wij hebben bij Philips een portfolio aan producten waar gerecycled plastics in zit, bijvoorbeeld meerdere stofzuigers, SENSEO koffiezetapparaten en strijkijzers en we zijn continu bezig om meer gerecycled plastics toe te passen in onze producten. De hoeveelheid verpakkingsafval in deze producten is nog beperkt maar we hopen onder andere via een onderzoeksproject in Noord-Nederland dat er in de toekomst meer mogelijk zal zijn.

  • Hoe zet Philips zich in voor een circulaire economie, of ‘closing the loop’?

Wij zijn op dit moment bezig om voor alle onderdelen van het bedrijf te kijken naar de mogelijkheden van Circulaire Economie. Voorbeelden van deze programma’s zijn bijvoorbeeld Circular Lighting waarin de klant alleen betaalt voor het gebruik van licht en de lampen eigendom blijven van Philips. Aan het einde van het contract zal Philips zorgen voor het hergebruik of recycling van de lampen en armaturen. Een ander voorbeeld is het refurbishment programma voor onze medische apparatuur waarin oude apparatuur wordt opgehaald bij klanten en in onze fabriek weer wordt ge-upgrade zodat het nog vele jaren kan worden gebruikt. Ook ons gerecycled plastic programma is een goed voorbeeld van hoe Philips werkt aan een Circulaire Economie.

  • Zamel je zelf thuis plastic verpakkingsafval gescheiden in? Zo ja, op welke wijze gebeurt dit in jouw gemeente?

Jazeker, ik heb een paar maanden geleden zelfs een nieuwe prullenbak gekocht waar ik gescheiden plastic en restafval kan inzamelen. Op deze manier wordt het veel makkelijker om plastic gescheiden in te zamelen, zelfs voor mijn dochter van 4. Het enige verbeterpunt dat ik nog kan verzinnen, is het plaatsen van meer inzamelbakken in mijn gemeente zodat het nog makkelijker wordt voor iedereen om plastic gescheiden in te zamelen.