donderdag 7 januari 2016

Geen gratis plastic tasjes meer

In supermarkten was je het eigenlijk al gewend: voor een plastic tasje moet je betalen. Maar met de start van dit jaar is er in alle winkels een verbod op het weggeven van een plastic tasje. Dit moet ervoor gaan zorgen dat het aantal plastic tasjes wordt teruggedrongen en daarmee de schade voor het milieu verkleind. 

In alle winkels zul je een bedrag moeten gaan betalen voor je plastic tasje. Richtprijs is €0,25. Veel beter is het natuurlijk om altijd een (opvouwbaar) tas(je) bij je te hebben. Papieren tasjes en tasjes van andere materialen mogen nog wel gratis worden weggegeven. Als een plastic zakje ervoor zorgt dat verswaren hygiĆ«nisch kunnen worden verpakt of dat voedselverspilling zo wordt tegengegaan, dan mag zo'n dun tasje nog wel worden gebruikt. Daarvoor hoef je niks te betalen. 

Staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt over het verbod: "Een prijs voor plastic tasjes zorgt voor meer bewustwording over afval. De praktijk wijst uit dat bij een kleine vergoeding voor een tasje de meeste consumenten er liever voor kiezen zelf een tas mee te nemen. Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen". 

Proeven en vergelijkbare verboden in het buitenland hebben al aangetoond dat betalen voor een tasje een effectief middel is. De grootste Britse supermarktketen Tesco heeft sinds het vijf pence voor een tasje vraagt, bijna 80% minder tasjes uitgedeeld aan klanten.