dinsdag 24 maart 2015

Horst a/d Maas wint prijs voor kunststof recycling

Innovatie in afvalinzameling door gemeenten staat centraal bij Recycle Awards

Tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres in Utrecht zijn de winnaars van de Recycle Awards bekend gemaakt. De winnende gemeenten krijgen deze prijzen omdat zij in 2014 het best presteerden van alle Nederlandse gemeenten op het gebied van afvalinzameling. Horst aan de Maas is de winnaar in de categorie ‘Kunststof’.

Momenteel vindt veel innovatie plaats om de groei van inzameling en recycling van afval verder te stimuleren en de afvalketen duurzamer te maken. Een voorbeeld daarvan is omgekeerd inzamelen, waarbij recyclebaar afval bij inwoners thuis wordt opgehaald en het restafval moet worden weggebracht.

De gemeente Horst aan de Maas heeft een diftar systeem. Hierbij verzamelen de inwoners het kunststof verpakkingsafval in een minicontainer, die iedere 2 weken wordt opgehaald. De gemeente biedt een hoog serviceniveau op alle stromen waardoor het de inwoners makkelijk wordt gemaakt om al het afval te scheiden. De inzamelcijfers zijn al jaren stabiel en in 2013 heeft Horst aan de Maas al een keer de Recycle Award voor kunststof gewonnen.

De Recycle Awards werden uitgereikt door Dick Zwaveling, directeur van Nedvang. Gemeenten registeren hun inzamelresultaten bij Nedvang, dat op basis hiervan de beste inzamelaars onder de gemeenten bepaalt. Nedvang constateert dat veel gemeenten bezig zijn met innovaties in de afvalinzameling en ziet dat terug in de resultaten. Dick Zwaveling: “Vooral bij de inzameling kunststof zien we nog steeds veel ontwikkeling. Dat blijkt wel uit de nummers twee en drie, de gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland. Daar wordt met omgekeerd inzamelen de afvalinzameling op z’n kop gezet, met als resultaat dat deze gemeenten flink zijn gestegen op de ranglijst.”

De winnende gemeenten hebben een award ontvangen en een recycletour voor 15 personen. Tijdens deze tour wordt het hele recycleproces van een verpakkingsmateriaal gevolgd.