woensdag 13 mei 2015

Marco Brons (Cumapol): ‘Wij maken van afval een hoogwaardige grondstof’

Vanuit Emmen verovert Cumapol de wereld door innovatieve oplossingen op het gebied van plastic recycling te bedenken. Vijf vragen aan Marco Brons, de CEO van Cumapol:

  1. Cumapol: wat doet uw bedrijf precies?

Cumapol staat voor Custom Made Polyester, dus op maat gemaakt polyester. Polyester wordt op basis van gerecycled materiaal gemaakt en dient als grondstof voor nieuwe plastic toepassingen.

Zo verwerken wij bijvoorbeeld PET flakes door middel van extrusie en nacondensatie. PET flakes zijn gesneden en gewassen stukjes plastic die van ingezamelde plastic flessen zijn gemaakt. Tijdens het extruderen en nacondenseren worden de PET flakes gereinigd en opgewerkt tot nieuwe grondstof. Van de grondstof maken onze klanten weer nieuwe, hoogwaardige producten, zoals PET flessen.

  1. Welke rol speelt Cumapol op het gebied van plastic recycling?

Cumapol is in 2010 opgericht en we zijn uitgegroeid tot een vooraanstaand bedrijf in de bewerking van verschillende soorten polyester. Door onze grote flexibiliteit kunnen wij concurreren met internationale bedrijven. Wij verwerken per jaar ongeveer 30.000 ton gerecycled plastic.  

  1. Kunt u iets vertellen over de huidige toepassingsmogelijkheden van plastic verpakkingsafval?

Cumapol is in staat om hele specifieke polyester te produceren. Het op maat gemaakte polyester is geschikt om er uiteenlopende toepassingen van te maken, zoals PET flessen, verpakkingen voor levensmiddelen, visitekaartjes en plastic buizen.

  1. Hoe zit het met de kwaliteit van gerecycled plastic?

Onze verwerkingsprocessen stellen ons in staat om van het plastic weer een hoogwaardige grondstof te maken. Statiegeld flessen zijn makkelijk te recyclen maar ook PET flessen uit de Plastic Heroes stroom zijn goed te verwerken.

  1. Hoe ziet de toekomst van plastic recycling er volgens u uit, en welke rol ziet u daarbij voor Cumapol?

Sinds de invoering van Plastic Heroes in 2008 wordt steeds meer plastic en in het bijzonder PET ingezameld. In de toekomst willen wij het ingezamelde PET naast mechanisch ook chemisch reinigen. Hierdoor kunnen wij het plastic voor meer toepassingsmogelijkheden gebruiken. Het chemische recyclen van PET heeft als voordeel dat de zuiverheid van de grondstof hoger is. Op dit moment zetten wij hiervoor een productielijn op met een capaciteit van 25.000 ton per jaar.