donderdag 9 april 2015

RKSV Margriet is de Schoonste club van Nederland

Oss scoort met schoon: RKSV Margriet is de Schoonste Club van Nederland. De sportclub heeft met haar opgeruimde en duurzame initiatieven FC Volendam van de troon gestoten. RKSV Margriet werkt samen met de gemeente Oss, die de club adviseerde en inspireerde op het gebied van duurzaamheid en afvalscheiding. Een sportieve delegatie van FC Volendam overhandigde de wisselbokaal aan winnaar RKSV Margriet. Bijzondere hoofdprijs: de derdeklasser amateurvereniging prijkt zes wedstrijden lang gratis op de voetbalshirts als sponsor van de profclub.

 

Leden konden de afgelopen maanden hun sportclub opgeven voor de Schoonste club verkiezing. Dat gebeurde massaal: maar liefst 571 clubs namen deel met elk hun eigen Superschoon-Team. De Schoonste Club van Nederland is een initiatief van Supporter van Schoon, Plastic Heroes, Vereniging van Sport en Gemeenten, Duurzaam Verenigen en de Klaas-Jan Huntelaar Foundation met als doel sportclubs en hun leden bewust te maken van duurzaamheid en het scheiden van afval. Zo wordt – en blijft – Nederland steeds schoner.

 

Plastic scheiden, duurzaamheid vergroten

Er zijn in Nederland ruim 25.000 sportverenigingen en daar bestaat het meeste afval uit plastic, zo’n 4,8 miljoen kilo per jaar. Het scheiden en hergebruiken daarvan is dus essentieel. De aan de verkiezing deelnemende clubs vulden allemaal een vragenlijst in, waaruit interessante feitjes naar voren kwamen. Zo scheidt een derde van de verenigingen het plastic al en is de helft van plan hiermee te starten. Vrijwel alle clubs hebben afvalbakken staan, maar willen er vaak meer om zwerfafval te voorkomen. Verbouwingen worden aangepakt om duurzaamheid te vergroten en water en energie te besparen. Met de motivatie zit het dus wel goed. Wat verder kan worden uitgebreid is de samenwerking met de gemeente, zoals RKSV Margriet heeft gedaan met de gemeente Oss.

 

Scoren met Schoon

Om de Schoonste Club van Nederland te worden, moet je van goeden huize komen. Alle deelnemende clubs zijn actief met schoon, milieubewust en duurzaam bezig: vuilnisbakken, afval scheiden en recyclen zijn er de normaalste zaak van de wereld. Om in de prijzen te vallen zijn naast een uitgebreid programma voor afvalscheiding ook andere middelen in te zetten, zoals energie- en waterbesparende maatregelen. RKSV ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor dankzij zaken als zuinige vloerverwarming, douchekoppen met sensoren en oplaadpunten voor fietsen en auto’s op zonne-energie. En die hoofdprijs is niet mis. RKSV Margriet is zes wedstrijden lang shirtsponsor van FC Volendam, het Superschoon-Team wordt met de spelersbus opgehaald voor een wedstrijd in de Skybox en gaat op de foto met het sterrenteam van FC Volendam. Voetbalclub DSC Delft eindigde als tweede en tennisclub LTC Naaldwijk als derde.

 

Van glas tot frituurvet

Niels Bijlhout, accommodatiebeheerder van RKSV Margriet, is trots dat zijn club de Schoonste van Nederland is: “Het is grappig hoe dingen lopen! Het contract met onze afvalverwerker liep af en we gingen op zoek naar een nieuwe partij om mee samen te werken. Dat werd de gemeente, die ons niet alleen goed advies gaf maar ook met idee├źn kwam die perfect passen bij onze visie op schoon, duurzaam en afvalscheiding. Nu scheiden we alles van glas tot frituurvet en van plastic tot papier. En natuurlijk  besparen we zoveel mogelijk energie en water. Het is belangrijk om met respect met je omgeving en je club om te gaan, daar willen we kinderen al op jonge leeftijd van doordringen. Dat we daardoor nu in de prijzen vallen, maakt het natuurlijk helemaal fantastisch!”