Waarom plastic gescheiden inzamelen en recyclen? (5)
Waarom is het belangrijk dat plastic verpakkingen gescheiden worden ingezameld voor recycling?

Het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingen voor recycling is beter voor het milieu en voor jou. De recycling van plastic verpakkingen levert grondstof op voor nieuwe producten en verpakkingen. En het scheiden van plastic verpakkingen zorgt ook voor een minder volle vuilnisbak. Kijk voor meer informatie bij het onderdeel ‘waarom’.

Hoeveel kilo plastic verpakkingen gooit een huishouden gemiddeld per jaar weg?

Een gemiddeld huishouden gooit zo’n 50 tot 60 kilo plastic verpakkingen per jaar weg. In 2017 werd er 512 kiloton aan plastic verpakkingen op de markt gebracht in Nederland. Hiervan werd 50% gerecycled (2017).

Wat is de milieuwinst van het gescheiden inzamelen van plastic?

Als we plastic recyclen, hoeven we minder nieuw plastic te maken. Daardoor hebben we minder fossiele grondstoffen nodig zoals olie en besparen we op energie en de uitstoot van CO2. De gescheiden inzameling van plastic verpakkingen levert dan ook een fikse besparing op de CO2-uitstoot.

Hoe helpt Plastic Heroes bij het tegengaan van zwerfafval?

Om ervoor te zorgen dat plastic verpakkingsafval niet op straat en in de natuur terecht komt, heeft het bedrijfsleven samen met gemeenten het Plastic Heroes-systeem opgezet. Plastic Heroes is bedoeld om zoveel mogelijk plastic verpakkingsafval in te zamelen en te recyclen. Het systeem is inmiddels volwassen en over heel Nederland uitgerold waardoor inwoners van bijna alle gemeenten plastic apart kunnen inzamelen zodat het niet bij het zwerfafval belandt.

Waarom zijn er in Europa verschillende systemen?

De Europese richtlijn producentenverantwoordelijkheid verpakkingen is, over een periode van 10 tot 15 jaar, door de diverse landen verschillend geïnterpreteerd. De bestaande infrastructuur verschilt dan ook per land. Dit geldt ook voor het type verpakkingen dat op de markt is of wordt gebracht. Nederland loopt tegenwoordig binnen Europa voorop met het recyclen van plastic verpakkingen.

Wat voor plastic verpakkingen kan ik gescheiden inleveren? (11)
Mogen statiegeldflessen ook in de bak of zak?

Ja, dat mag. Plastic flessen zijn onderdeel van het plastic verpakkingsafval. 

Waarom kunnen alleen plastic verpakkingen worden ingeleverd via Plastic Heroes? Waarom kunnen er geen plastic gebruiksvoorwerpen en producten bij?

De producenten van verpakkingen hebben het Plastic Heroes-systeem ingericht op de inzameling en recycling van plastic verpakkingen. Producten zoals speelgoed en tuinstoeltjes, plastic waterpistolen of een koelbox kunnen gerecycled worden via een milieustraat of een afvalbrengstation. 

Welke soorten plastic zijn er?

Er zijn verschillende soorten plastic die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De belangrijkste soorten en hun toepassingen in verpakkingen zijn:

  • Low density Polyetheen (LDPE): plastic zakken, plastic tassen;
  • High density Polyethyleen (HDPE): plastic melk verpakkingen, plastic wasmiddel verpakkingen, shampooflessen;
  • Polypropyleen  (PP): margarinekuipjes, pakken, kratten;
  • Polystyreen (PS): automaatbekers, wegwerpservies;
  • Polyvinylchloride (PVC): kantoorartikelen, tuinslang, regenpijp, elektriciteitsbuizen, regenkleding, opblaasbare zwembaden etc;
  • Polyetheentereftalaat (PET): flessen voor frisdrank, afwasmiddel;
  • Policarbonaat (PC): bekers en flessen.

Op verpakkingsmateriaal staat vaak een recyclingteken met daarin een nummer en/of daaronder de naam van de plasticsoort. (bv. 1=PET, 2= PE-HD, 3=PVC, 4=PE-LD, 5=PP, 6=PS). Dat betekent echter niet dat de verpakking van gerecycled materiaal is gemaakt.

Welke plastic verpakkingen kan ik inleveren voor recycling?

De meeste verpakkingen kun je gescheiden aanbieden. Bijvoorbeeld plastic flessen en flacons, lege tubes van tandpasta, gel en crème, zakjes en bakjes van groente, fruit en brood, knijpflessen en plastic doppen. Je hoeft de verpakkingen overigens niet schoon te maken of doppen ervan af te draaien. Voorwaarde is wel dat de verpakkingen leeg zijn. Als het een samengestelde verpakking is, zoals een plastic yoghurtbeker met een folie en een kartonnen wikkel, dan is het zaak die materialen van elkaar te scheiden. Etiketten hoef je er overigens niet af te peuteren.

Verpakkingen met een aluminium laagje, zoals chips- en koffieverpakkingen, en verpakkingen van medicijnen, zoals doordrukstrips en dialysezakken mogen niet in de bak of zak. Verpakkingen die chemicaliënresten bevatten, zoals kitkokers en lijm- en verfverpakkingen, mogen ook niet in de zak of bak. Die horen thuis bij het (klein) chemisch afval. Piepschuim mag ook niet in de bak omdat piepschuim in de praktijk vaak te veel vervuild is door materialen waarmee het in aanraking is gekomen.

Er zijn ook gemeenten waar je drankenkartons en/of blik samen met het plastic kunt inzamelen. Bij jouw eigen gemeente kun je nagaan hoe het precies geregeld is. 

Bij twijfel: Voer het in op www.afvalscheidingswijzer.nl vind met gemak de juiste bak (ook als app voor Android en Apple beschikbaar).

Waarom mogen chemische verpakkingen niet in de bak of zak?

Plastic verpakkingen die een chemische inhoud hebben, worden uiteraard ook gerecycled. Hiervoor is een ander inzamelsysteem ontwikkeld. Zo is er de ‘chemokar’ of een speciale bak voor (klein) chemisch afval in de milieustraat. Neem hiervoor contact op met jouw gemeente.

Mijn zakken voor de inzameling van plastic verpakkingen zijn op. Kan ik ook gewone plastic zakken gebruiken?

Dat is afhankelijk van de afspraken die jouw gemeente heeft gemaakt met de inzamelaar. Je kunt daarom het beste bij je gemeente informeren of de website van jouw gemeente raadplegen. Sommige afvalinzamelaars halen alleen transparante zakken op omdat ze willen zien dat er plastic verpakkingen inzitten. Anders kan de zak als restafval worden beschouwd wat niet de bedoeling is.

Via deze website kun je geen Plastic Heroes-zakken bestellen. Jouw gemeente of afvalinzamelaar zorgt voor de middelen die nodig zijn voor de inzameling. Elke gemeente bepaalt zelf hoe het plastic afval wordt ingezameld.

Moet ik de dop van de verpakking verwijderen?

Nee, doppen mogen gewoon op de verpakking blijven.

Moeten ook de etiketten van de verpakkingen verwijderd worden?

Nee, de etiketten zijn niet schadelijk voor de verwerking van de plastic verpakkingen en worden tijdens het recycleproces verwijderd. 

Moet ik de plastic verpakking eerst schoonmaken voordat ik het gescheiden inlever?

Nee, je hoeft de plastic verpakking niet schoon te maken, maar de verpakking moet wel leeg zijn.

Hoe kan ik mijn plastic fles of flacon het beste aanbieden?

Je kunt je plastic fles of flacon het beste platgedrukt aanbieden. Dit betekent dat je de dop eraf haalt en de lucht uit de verpakking drukt. Je kunt de dop daarna weer op de fles of flacon schroeven. Als je deze methode hanteert, zit jouw inzamelzak minder snel vol.

Werken alle gemeenten met Plastic Heroes en zamelen alle gemeenten plastic apart in?

Alle gemeenten doen mee met Plastic Heroes, maar de manier van plastic inzameling verschilt per gemeente. Bij sommige gemeenten kun je plastic verpakkingsafval inleveren in speciale Plastic Heroes-zakken of in doorzichtige vuilniszakken (een haalsysteem). In andere gemeenten kun je plastic verpakkingsafval in Plastic Heroes-containers gooien (een brengsysteem). Een aantal gemeenten werkt met nascheiding (achteraf scheiden van plastic verpakkingen uit het restafval). Er zijn ook gemeenten waar je drankenkartons, blik en/of metaal samen met het plastic kunt inzamelen. Bij jouw eigen gemeente kun je nagaan hoe het precies geregeld is. Op de pagina ‘waar’ vind je een overzicht van gemeenten met bijbehorend inzamelsysteem. 

Waar kan ik plastic verpakkingsafval inleveren? (9)
Krijgen consumenten een aparte mini-container voor plastic verpakkingen?

De manier van inzamelen verschilt per gemeente. Om erachter te komen hoe de inzameling in jouw gemeente in zijn werk gaat, ga naar de pagina ‘waar’ en klik vervolgens op de desbetreffende gemeente. Voor de meest recente informatie kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente.

Welke gemeenten doen al mee met de gescheiden inzameling? Waar wordt ingezameld?

Op de pagina ‘waar’ vind je een overzicht met alle gemeenten. Als je op jouw gemeente klikt, zie je welk systeem jouw gemeente hanteert. Voor de meest recente informatie kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente.

Waar kan ik mijn plastic verpakkingen kwijt?

De manier van plastic inzameling verschilt per gemeente. Bij sommige gemeenten kun je plastic verpakkingsafval inleveren in speciale Plastic Heroes-zakken of in doorzichtige vuilniszakken (een haalsysteem). In andere gemeenten kun je plastic verpakkingsafval in Plastic Heroes-containers gooien (een brengsysteem). Een aantal gemeenten werkt met nascheiding (achteraf scheiden van plastic verpakkingen uit het restafval). Op de pagina ‘waar’ vind je een overzicht van alle gemeenten met bijbehorend inzamelsysteem. Voor de meest recente informatie kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente.

Zijn die verschillende manieren van plastic afvalinzameling niet verwarrend voor de consument?

Afvalinzameling en recycling is in Nederland decentraal geregeld. Dat betekent dat gemeenten zelf mogen besluiten hoe zij plastic verpakkingsafval inzamelen. Plastic Heroes wil de gescheiden inzameling van plastic zo makkelijk mogelijk voor je maken. 

Waar zijn de Plastic Heroes-containers te vinden?

In gemeenten die werken met een brengsysteem, staat de Plastic Heroes-container in de buurt van glasbakken en papierbakken, of bij een supermarkt. Voor de meest recente informatie kunt je het beste contact opnemen met jouw gemeente.

Kan ik op de website zien welke gemeenten al gescheiden inzamelen?

Via de pagina ‘waar’ krijg je meer informatie over de inzameling in jouw gemeente (mits jouw gemeente zijn pagina heeft ingevuld). Alle gemeenten doen mee met Plastic Heroes.

Hoe gaat de inzameling van plastic verpakkingen in zijn werk?

De inzameling vindt plaats op verschillende manieren. Gemeenten spelen een cruciale rol bij de inzameling. Sommige gemeenten werken met Plastic Heroes-zakken (een haalsysteem) en andere met Plastic Heroes-containers (een brengsysteem). Soms is er sprake van een combinatie van systemen. Er zijn ook gemeenten die gebruikmaken van nascheiding (achteraf scheiden van plastic verpakkingen uit restafval). 

Gemeenten maken zelf de keuze voor een systeem en hoe ze de inzameling inrichten. Verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken zijn: het laten maken en distribueren van zakken bij een haalsysteem, de frequentie bepalen van het ophalen van de zakken, het aankopen en plaatsen van bakken bij een brengsysteem, maar ook bepalen hoeveel bakken er komen en hoe vaak die geleegd worden. 

Gemeenten ontvangen een vergoeding voor de verschillende soorten verpakkingen die ze inzamelen. Daarmee kunnen ze de inzameling bekostigen. 

Mijn zakken voor de inzameling van plastic verpakkingen zijn op. Hoe kom ik aan nieuwe zakken?

Via deze website kun je geen zakken bestellen: Elke gemeente bepaalt zelf hoe het plastic afval wordt ingezameld en zorgt voor de middelen die nodig zijn voor de inzameling. Voor het verkrijgen van nieuwe zakken of informatie hoe er wordt ingezameld kun je contact opnemen met je gemeente of afvalinzamelaar, vaak staat er op hun website de nodige informatie.

Wanneer wordt mijn plastic inzamelzak opgehaald?

De manier van inzamelen verschilt per gemeente. Om erachter te komen hoe de inzameling in jouw gemeente in zijn werk gaat, ga naar de pagina ‘waar’ en klik vervolgens op de desbetreffende gemeente. Voor de meest recente informatie kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente.

Hoe gaat het recyclen van plastic verpakkingsafval in zijn werk? (11)
Wat is Plastic Heroes?

Plastic Heroes is hét inzamelingsysteem voor plastic verpakkingen, zoals kleine PET flessen, boterkuipjes en flacons. Plastic Heroes is een initiatief van de producenten van verpakkingen die in Nederland actief zijn. Die producenten zijn samen met de gemeenten verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van verpakkingsafval. Om de inzameling van plastic verpakkingsafval zo makkelijk mogelijk te maken, hebben de producenten het Plastic Heroes-systeem bedacht. De producenten betalen de gemeenten om het Plastic Heroes-systeem uit te voeren. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze dit doen. 

Wat gebeurt er met mijn plastic verpakkingen?

Na inzameling komen de plastic verpakkingen terecht bij een overslagstation in (de buurt van) jouw gemeente. Hier wordt het materiaal gewogen en gecontroleerd op kwaliteit. Daarna wordt het materiaal zoveel mogelijk samengeperst, voordat het wordt vervoerd naar een sorteerinstallatie. Daar worden de plastic verpakkingen losgeschud en ontdaan van vervuiling, metaal en papier, waarna ze worden gesorteerd naar plastic soort. Elk soort plastic wordt apart in balen geperst en aangeboden aan recyclers voor verdere verwerking. Het plastic wordt dan tot snippers vermalen, gereinigd en samengesmolten tot nieuwe grondstof. Daarvan worden korrels gemaakt (granulaat). Hiervan worden nieuwe verpakkingen en producten gemaakt. Bekijk hier een filmpje hoe het in zijn werk gaat. 

Wat wordt er van het gerecyclede plastic gemaakt?

Het plastic verpakkingsafval wordt tot snippers vermalen, gereinigd en samengesmolten tot nieuwe grondstof. Daarvan worden korrels gemaakt (granulaat). Het granulaat vormt de grondstof voor nieuwe producten en/of plastic verpakkingen. Zoals jerrycans, flessen voor reinigingsmiddelen, verpotten en gebruiksvoorwerpen als speelgoed en meubulair, bouwmaterialen zoals leidingen en buizen en onderdelen voor auto's.

Hoe worden al die plastic verpakkingen naar de sorteerinstallaties vervoerd?

Als de plastic verpakkingen zijn ingezameld, wordt zoveel mogelijk lucht uit het materiaal geperst. Zo kan meer plastic in de vrachtwagen worden vervoerd bij het transport richting sorteerinstallatie.

Waar worden de ingezamelde verpakkingen verwerkt?

De plastic verpakkingen worden gesorteerd in de sorteerinstallatie in Rotterdam en sorteerinstallaties in Duitsland. De hierbij vrijkomende stromen worden voornamelijk in Nederland en Duitsland verwerkt tot nieuwe grondstof. Vanzelfsprekend wordt hierbij het transport vanuit milieu- en kostenoverwegingen tot een minimum beperkt.

Worden de plastic verpakkingen bij het ophalen niet vermengd met het gewone afval?

Nee, door de gescheiden inzamelsystemen of door nascheiding worden de plastic verpakkingen goed gescheiden van het restafval. Na sortering worden deze verpakkingen ingezet in het recycleproces om er nieuwe grondstoffen van te maken.

Waarom zit er plastic om een komkommer?

Deze vraag zien we vaak voorbij komen. Het Meldpunt Verpakkingen geeft hierop antwoord. En op meer vragen van deze strekking: Vindt u de verpakking van een product te groot? Of vindt u dat er teveel materiaal is gebruikt? Denkt u dat een verpakking milieuvriendelijker kan? 

Kunnen verenigingen en bedrijven ook apart inzamelen?

Sinds 2010 is de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen landelijk ingevoerd. Verenigingen en bedrijven met veel plastic flessen en andere plastic verpakkingen, kunnen hier ook aan meedoen. Zij kunnen hiervoor het beste contact opnemen met hun afvalinzamelaar.

Wat is de kwaliteit van het gerecyclede plastic?

De plastic verpakkingen die je via Plastic Heroes inlevert, worden op basis van strenge kwaliteitseisen gesorteerd. Door speciale technieken kan de recycler het gesorteerde plastic daarna verwerken tot een nieuwe en zuivere grondstof. Van die grondstoffen worden vervolgens verschillende nieuwe producten gemaakt [link naar pagina]. Door innovatie zal de kwaliteit van het gerecyclede plastic in de toekomst verder toenemen. 

Wordt al het plastic gerecycled?

Het ingezamelde plastic verpakkingsafval wordt gewogen, gecontroleerd en gesorteerd. Vervolgens wordt 75% van het gesorteerde plastic naar de recycler gebracht. Het gesorteerde plastic dat niet kan worden gerecycled (25%), wordt verbrand voor energieterugwinning. In de toekomst willen we nog meer plastic recyclen door betere en innovatievere recyclingmethoden.

Wat gebeurt er met grote PET flessen die ik inlever via Plastic Heroes?

De grote PET flessen worden op dezelfde manier verwerkt en gerecycled als het andere plastic dat via Plastic Heroes wordt ingeleverd. Overigens worden grote PET flessen die via het statiegeldsysteem bij de supermarkten worden ingeleverd nu ook al gerecycled. 

Toekomst van Plastic Heroes (2)
Waarom is uitbreiding van statiegeld naar kleine drankverpakkingen geen goed idee?

Voor het recyclen van plastic is statiegeld tegenwoordig niet meer nodig. Alle plastic verpakkingen kunnen via Plastic Heroes worden gerecycled. Nu al wordt 60 à 70% van de kleine PET flesjes gescheiden ingezameld en gerecycled via Plastic Heroes.

Om ervoor te zorgen dat we in Nederland zoveel mogelijk recyclen, is het belangrijk dat we het zo makkelijk en efficiënt mogelijk organiseren. Statiegeld werkt prima, maar is een duur systeem. Uitbreiding van statiegeld naar kleine blikjes en flesjes zou betekenen dat alle 170.000 verkooppunten – van horecagelegenheden tot tankstations, en van sportclubs en scholen tot ziekenhuizen – lege drankverpakkingen ook weer in moeten nemen. Met heel veel administratie, arbeidsuren en kosten tot gevolg.

Wat hebben de rijksoverheid, gemeenten en het bedrijfsleven met elkaar afgesproken over plastic recycling?

Op 27 juni 2012 ondertekenden het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het (verpakkende) bedrijfsleven en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een raamovereenkomst. In deze Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 hebben zij afspraken gemaakt over de recycling van plastic voor de periode 2013-2022. In 2022 willen we 52% van de plastic verpakkingen recyclen. Het bedrijfsleven wil dit percentage echter al binnen vijf jaar halen. Dat betekent dat wij al in 2017 52% van de plastic verpakkingen willen recyclen.

Ook andere afspraken over het verduurzamen van verpakkingen zijn vastgelegd in de Raamovereenkomst Verpakkingen. De voortgang wordt, zoals afgesproken, in 2017 geëvalueerd. Ook de ervaring die wordt opgedaan met het retourpremiesysteem worden in deze evaluatie meegenomen. Er zal dan worden gekeken hoe de uitwerking van de afspraken bijdraagt aan het doel voor een gesloten keten en een schoon milieu. Hierbij wordt gekeken of het stelsel van inzamelsystemen voor kunststof verpakkingsafval verbeterd kan worden met als doel het verlagen van de milieudruk, het vergroten van het gemak voor de consument en het verlagen van de systeemkosten. De inzet van het bedrijfsleven gaat onverminderd door.

Bekijk de infographic voor meer informatie

Over Plastic Heroes

Plastic Heroes is een initiatief van het verpakkende bedrijfsleven, vertegenwoordigd door het Afvalfonds Verpakkingen. De inzameling en recycling van verpakkingen wordt gefinancierd door de bedrijven die verpakte producten in Nederland op de markt brengen. Zij doen dit door over hun verpakkingen een heffing (de afvalbeheersbijdrage verpakkingen) te betalen aan het Afvalfonds Verpakkingen, die daaruit de gemaakte kosten voor inzameling en recycling vergoedt aan de gemeenten.

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze de plastic inzameling via Plastic Heroes organiseren: door middel van het aan huis ophalen in zakken of kliko's of het plaatsten van containers, waar mensen zelf hun plastic verpakkingen naartoe kunnen brengen. Veel gemeenten combineren de inzameling van plastic verpakkingen met blik en drankenkartons ('PMD'). Vervolgens zorgt de gemeente er voor dat het ingezamelde materiaal wordt gesorteerd en gerecycled. Nascheiding is de derde mogelijkheid; dan worden de plastic verpakkingen achteraf uit het restafval gehaald. Hoe dat werkt zie je hier.

De gemeente of afvalinzamelaar zorgt voor de middelen die nodig zijn voor de inzameling. Elke gemeente bepaalt zelf hoe het plastic afval wordt ingezameld. Voor het verkrijgen van nieuwe zakken of informatie hoe er wordt ingezameld kun je contact opnemen met je gemeente of afvalinzamelaar, vaak staat er op hun website de nodige informatie.

VIA DEZE WEBSITE KUN JE GEEN ZAKKEN BESTELLEN

Heb jij vragen over Plastic Heroes? Bekijk dan de lijst met veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Contact

Heb jij vragen over Plastic Heroes? Bekijk dan de lijst met veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij zullen jouw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

LET OP: Je kunt bij ons geen zakken bestellen. Elke gemeente bepaalt zelf hoe het plastic afval wordt ingezameld en of hier zakken voor beschikbaar worden gesteld. Voor het verkrijgen van nieuwe zakken of informatie hoe er wordt ingezameld kun je daarom contact opnemen met je gemeente of afvalinzamelaar, vaak staat er op hun website de nodige informatie.

Contactformulier

Velden met een * zijn verplicht