Plastic Heroes is het inzamelsysteem voor lege, plastic verpakkingen zoals petflesjes, boterkuipjes en flacons. Je gemeente kiest of ze het plastic verpakkingsafval ophaalt in een zak of containers plaatst, waar je je plastic naartoe kunt brengen of werkt met kliko's. Veel gemeenten combineren dit met de inzameling van metaal en drankenkartons (drinkpakken): PMD.

Plastic producten en gebruiksvoorwerpen horen niet in de bak of zak: geen kapot speelgoed of een tandenborstel bijvoorbeeld. Ook zijn sommige verpakkingen niet geschikt voor recycling. Hierbij kun je denken aan piepschuimverpakkingen, kitspuiten, verpakkingen met een aluminium laagje (vaak aan de binnenzijde van een verpakking zoals een chipszak) en verpakkingen van chemische middelen zoals wc-ontstopper. Deze horen bij het restafval of zelfs bij het klein chemisch afval. Via de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal vind je bij twijfel snel waar je lege verpakking laat. Er is ook een handige app voor Android en Apple beschikbaar.

Plastic Heroes heeft een lijst die je als richtlijn kunt gebruiken voor het inzamelen van je plastic verpakkingen. Ook kun je de website van je gemeente raadplegen voor de regels die jouw gemeente hanteert.

Lijst plastic verpakkingen

Ontdek wat er in de plastic heroes-zak of -bak hoort

Tasjes

Tasjes

Lege plastic tasjes mogen in de bak of zak.

Blisters

Blisters

Blisters van bijvoorbeeld tandenborstels, snoeren of batterijen, mogen in de bak of zak. De kartonnen achterzijde moet je verwijderen; die kan bij het oudpapier.

Doordrukstrips

Doordrukstrips

Doordrukstrips van bijvoorbeeld kauwgom of medicijnen mogen niet in de bak of zak, vanwege het aluminium laagje.

Snoepverpakkingen

Snoepverpakkingen

Lege plastic verpakkingen van bijvoorbeeld winegums, drop, vruchtenhartjes, apenkoppen en schuimbanaantjes, mogen in de bak of zak.

Folies

Folies

Het plastic 'velletje' dat soms om tijdschriften zit, mag in de bak of zak. Zonder eventueel etiketje.

Kaas- en vleeswarenverpakkingen

Kaas- en vleeswarenverpakkingen

De lege plastic verpakkingen van kaas en vleeswaren, mogen in de bak of zak.

Drankenkartons

Drankenkartons

Gemeenten zamelen drankenkartons vaak in met het plastic verpakkingsafval. Ga bij jouw gemeente na of dit het geval is.

PET fles

Petflessen

Lege plastic flessen (petflessen) van bijvoorbeeld frisdrank en sap, groot of klein, mogen in de bak of zak.

Shampooflessen

Plastic cosmetica verpakkingen (geen make-up)

Shampoo, crèmespoeling, douche- of badschuim, bodymilk of handcrème. De lege, plastic verpakkingen van dit soort producten, mogen in de zak of bak. Make-up verpakkingen horen hier niet bij.

Yoghurtbeker

Zuivelbekers

Plastic bekers waarin zuivel heeft gezeten, mogen in de bak of zak, wel leeg natuurlijk. Als er aluminiumfolie is gebruikt of een los kartonnen etiket, moet je dat er even afhalen.

Kuipjes

Kuipjes

Kuipjes van bijvoorbeeld smeerworst of -kaas mogen leeg ook in de bak of zak. Wel even het eventuele aluminiumfolie verwijderen.

Zakken

Zakken

Plastic zakken waarin bijvoorbeeld rijst, noedels of pasta zat, mogen leeg in de bak of zak.

Sausflessen

Sausflessen

Knijpflacons van bijvoorbeeld sauzen en dressings, mogen leeg in de zak of bak. Dat geldt ook voor plastic flesjes van bijvoorbeeld citroensap.

Olie- en azijnflessen

Olie- en azijnflessen

Lege plastic verpakkingen van olie of azijn, mogen in de bak of zak.

Margarinekuipjes

Boterkuipjes

De lege kuipjes van boter, margarine of halvarine mogen in de bak of zak. Vergeet niet het eventuele aluminiumfolie eraf te halen.

Verpakkingen schoonmaakmiddelen

Verpakkingen schoonmaakmiddelen

Lege plastic verpakkingen van bijvoorbeeld afwasmiddel, vloerreiniger, schoonmaakazijn, glasreiniger of wasverzachter, mogen in de bak of zak. Let even op een icoon dat aangeeft dat er sprake is van chemische inhoud; dan hoort deze verpakking in het restafval.

Verpakkingen chemische inhoud

Verpakkingen chemische inhoud

Plastic verpakkingen van bijvoorbeeld ontstopper, voegenreiniger, ammonia, terpentine of kitkoker, vaak is er een zwart kruis in een oranje vlak afgebeeld, horen niet in de bak of zak.

Verpakkingen (ontbijt)producten

Verpakkingen ontbijtproducten

Lege plastic verpakkingen van beschuit (de papieren wikkel natuurlijk even verwijderen), rijstwafels, crackers en ontbijtkoek, mogen in de bak of zak.

Plastic deksels

Plastic deksels

Plastic deksels van bijvoorbeeld (glazen) pindakaas- of chocopastapotten, mogen in de bak of zak. Laat bij voorkeur deksel (of dop) op de verpakking.

Vlees- en groentebakjes

Vlees- en groentebakjes

Lege plastic bakjes van bijvoorbeeld beenham of bamigroenten, champignons of tomaten, kaasburger of kant-en- klaarmaaltijd, mogen in de bak of zak. Zit er een 'vleesmatje' in, gooi dat even bij het restafval.

Schaaltjes

Schaaltjes

Plastic 'schaaltjes' gebruikt voor verswaren, mogen in de bak of zak. Net als het plastic dat eromheen zat.

Plastic verpakking met aluminium laagje

Plastic verpakking met aluminium

Soms zit er aan de binnenkant van een plastic verpakking een aluminium laagje. Dit soort verpakkingen mogen niet in de bak of zak. Voorbeelden zijn chipszakken en verpakkingen van filterkoffie.

Blik

Blik

Gemeenten zamelen blik vaak in met plastic verpakkingsafval. Ga na bij jouw gemeente of dit het geval is. Blik wordt overigens goed gerecycled via het restafval.

Make-up verpakkingen

Make-up verpakkingen

Verpakkingen van make-up bevatten vaak verschillende onderdelen, zoals het borsteltje bij de mascara of een spiegeltje in de poederdoos. Daarom horen ze niet in de bak of zak.

Verpakkingen van piepschuim

Verpakkingen van piepschuim

Verpakkingen van piepschuim worden niet zo vaak meer gebruikt. Vanwege vervuiling mogen ze niet in de bak of zak; ze kunnen zo niet goed gerecycled worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Nadat de plastic verpakkingen zijn ingezameld, moeten ze gesorteerd worden op type kunststof en daarna verwerkt tot grondstof. En daar worden dan weer nieuwe producten van gemaakt! Bekijk het filmpje van Plastic Heroes.